Nazwa serwisu



Pasztet Dorotki warzywno-drobiowy



Nazwa serwisu


3 średnie marchewki
3 średnie pietruszki
1 1 szklanki zielonego groszku (mrożonego)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
piersi indyka lub kurczaka ok. 700g
4 jaja
3 łyżki otrąb owsianych
4 gałązki Bazyli
3 łyżki bułki tartej
listek laurowy, ziele angielskie

Do zagotowanej z zielem angielskim i listkiem laurowym wody dodaj warzywa i gotuj 15 minut. Do warzyw wrzuć piersi. Gotuj razem wszystko jeszcze przez 20 minut. Wyjmij składniki z wywaru bez listka i ziela i odstaw do wystygnięcia. Po ostygnięciu zmiel składniki przez maszynkę do mięsa. Do masy dodaj groszek, 2 jaja całe, 2 żółtka, bułkę tartą, oliwę, masło, otręby oraz przyprawy i posiekaną bazylię. Delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj pianę ubitą z pozostałych białek. Wymieszaj delikatnie. Masę przełóż do blaszki i piecz w piekarniku o temp. 200° przez 45 minut.

Smacznego !

Cukiniowe placuszki



Nazwa serwisu


1 kabaczek średniej wielkości,
2 jajka,
mąka (na oko),
sól (szczypta),
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka sody

Zetrzeć kabaczka na tarce o małych oczkach, dodać jajka, sól, cukier i mąkę. Wszystkie składniki wymieszać. Smażyć na oleju. Ciasto można zrobić również takie, jak na placki ziemniaczane.



Kotlety buraczane z kuskusem



Nazwa serwisu

Nazwa serwisu


• 2 upieczone buraki,
• 1/2 szklanki kuskusu,
• 3 ząbki czosnku,
• 3 łyżki sezamu,
• 1/2 łyżeczki tymianku,
• 1 jajko,
• olej,
• sól morska, pieprz.

Kuskus wsypać do dużej miski i zalać wrzątkiem. Upieczone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z kuskusem. Do masy dodać jajko, sezam, posiekany czosnek, utarty w moździerzu tymianek. Doprawić świeżo zmieloną solą i pieprzem. Z masy uformować kotleciki i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Całość skropić olejem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180o) Piec ok. 20 min. Podawać z sosem jogurtowym.

Sos
• kubeczek greckiego jogurtu,
• 2 ząbki czosnku,
• 2 łyżeczki posiekanego koperku,

Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą morską.



Dyniowe kopytka



Nazwa serwisu

Nazwa serwisu


• 25 dag puree z pieczonej dyni,
• 75 dag ugotowanych ziemniaków,
• jajko,
• 1 i 1/2 szklanki maki,
• 1/2 łyżeczki kurkumy,
• szczypta soli morskiej.

Puree z dyni łączymy z ugotowanymi ziemniakami, dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy ciasto. Formujemy wałki i kroimy w 3 cm kopytka. Gotujemy we wrzątku ok. 3 min., do wypłynięcia.



Jaglanka

składniki:

- 1 szkl kaszy jaglanej,
- 2 szkl wody -szczypta soli,
- duża łyżka oleju kokosowego,
- szczypta siemienia lnianego,

przygotowanie:

wodę zagotować z solą, wsypać kaszę , siemię i dodać olej zostawić pod przykryciem aż kasza nasiąknie wodą Tak przygotowana kasza jest bazą do wielu fajnych i szybkich dań i deserów np. -Kasza z warzywami, bardzo dobrze smakuje z cukinią lub dynią. -Super komponuje się z marchewką i chudą wędzonką lub boczkiem -na słodko z musem truskawkowym i serkiem homogenizowanym lub bitą śmietaną(w wersji bez siemienia lnianego) .

smacznego :)


"Kulfony" chlebowe - paluchy

składniki:

- 0,5 kg mąki pełnoziarnistej pszenna lub żytnia(można pomieszać),
- 5 dag drożdży,
- 1 szklanka letniej wody lub mleka ,
- 3 łyżki oliwy z oliwek (może być inna według upodobań smakowych),
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta cukru,
- zioła jakie tylko mamy w kuchni (ja polecam: czarnuszkę szczypta, oregano, majeranek, bazylia, tymianek, zioła do sałatek lub prowansalskie) można wcisnąć 2-3 ząbki czosnku , pokroić oliwki lub pomidory suszone,

przygotowanie:

drożdże + cukier + woda/mleko + mąka z solą + oliwa + zioła = zagnieść ciasto jeśli będzie się kleiło do rąk dodać mąkę odstawić na ok 20 min po wyrośnięciu wałkujemy ciasto(podsypując blat mąką) na dość cienki placek. Kroirny paseczki i zwijamy według własnych umiejętności :)

pieczenie:

przekładamy nasze kulfonki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 min 180 stopni góra/dół Jeśli lubimy bardziej chrupiące można podwyższyć temp.lub potrzymać dłużej w piekarniku.

smacznego :)


Ciasteczka owsiane

składniki:

- 0,5 szkl mąki pełnoziarnistej pszenna lub żytnia(można pomieszać),
- płatki ,otręby wszelkiego rodzaju (żytnie, owsiane, jaglane, jęczmienne itp.) ok 0,5 kg,
- rodzynki, żurawina, śliwki suszone bez pestek(garść),
- orzechy, migdały(garść),
- 3-4 łyżki miodu lub brązowego cukru,
- masło,
- 2 żółtka,
- 1 jajko

przygotowanie:

wszystkie płatki, otręby , suszone owoce, orzechy lekko zmiksować blenderem lub w robocie kuchennym, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto,

pieczenie:

formujemy małe kuleczki i zgniatamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy ok 10 min 180 stopni góra/dół.
smacznego :)