Czcionka:

A+A-

Kontrast:

''Kulfony'' chlebowe - paluchy

składniki:

- 0,5 kg mąki pełnoziarnistej pszenna lub żytnia(można pomieszać),
- 5 dag drożdży,
- 1 szklanka letniej wody lub mleka ,
- 3 łyżki oliwy z oliwek (może być inna według upodobań smakowych),
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta cukru,
- zioła jakie tylko mamy w kuchni (ja polecam: czarnuszkę szczypta, oregano, majeranek, bazylia, tymianek, zioła do sałatek lub prowansalskie) można wcisnąć 2-3 ząbki czosnku , pokroić oliwki lub pomidory suszone,

przygotowanie:

drożdże + cukier + woda/mleko + mąka z solą + oliwa + zioła = zagnieść ciasto jeśli będzie się kleiło do rąk dodać mąkę odstawić na ok 20 min po wyrośnięciu wałkujemy ciasto(podsypując blat mąką) na dość cienki placek. Kroirny paseczki i zwijamy według własnych umiejętności :)

pieczenie:

przekładamy nasze kulfonki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 min 180 stopni góra/dół Jeśli lubimy bardziej chrupiące można podwyższyć temp.lub potrzymać dłużej w piekarniku.

smacznego :)

Data dodania: 2022-03-16 19:10:45
Ilość wyświetleń: 99

,, Pomóżmy dzieciom myśleć, że potrafią, a będą potrafiły"

Violet F. Moos - Uczenie się przez zmysły

Nasi Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej