- 0,5 kg mąki pełnoziarnistej pszenna lub żytnia(można pomieszać), - 5 dag drożdży, - 1 szklanka letniej wody lub mleka , - 3 łyżki oliwy z oliwek (może być inna według upodobań smakowych), - 1 łyżeczka soli, - szczypta cukru, - zioła jakie tylko mamy w kuchni (ja polecam: czarnuszkę szczypta, oregano, majeranek, bazylia, tymianek, zioła do sałatek lub prowansalskie) można wcisnąć 2-3 ząbki czosnku , pokroić oliwki lub pomidory suszone,
przygotowanie:
drożdże + cukier + woda/mleko + mąka z solą + oliwa + zioła = zagnieść ciasto jeśli będzie się kleiło do rąk dodać mąkę odstawić na ok 20 min po wyrośnięciu wałkujemy ciasto(podsypując blat mąką) na dość cienki placek. Kroirny paseczki i zwijamy według własnych umiejętności :)
pieczenie:
przekładamy nasze kulfonki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 min 180 stopni góra/dół Jeśli lubimy bardziej chrupiące można podwyższyć temp.lub potrzymać dłużej w piekarniku.